top of page
Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Basisrecepten 5. Aardappels, groente en vlees met een twist.

Bijgewerkt op: 1 dag geleden

Aardappels, groente en vlees, als je het hebt over de klassieke Nederlandse maaltijd. Het klinkt heel eenvoudig en dat is eigenlijk ook. En laat daar nu helemaal niets mis mee zijn. Ik vind het juist alleen maar heel handig. Voor sommigen van ons kan het ook een beetje saai klinken, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Met aardappels, groente en vlees kun je heerlijk variëren. Denk alleen al aan een een ovenschotel of traybake, waarvoor ik al eens eerder recepten heb gedeeld.


Natuurlijk kun je ook heel gemakkelijk een lekker prakje maken. Hup aardappels koken, groente koken en een stukje vlees braden. Klaar is kees. Wissel de gewone gebakken aardappels eens om voor zoete aardappel en ga zo maar door. Er valt genoeg te verzinnen. Maar in deze blog zal ik met jullie drie specifieke ideeën delen. Omdat dit meer een blog is met ideeën dus, ziet deze er wellicht iets anders uit dan de gewone recepten die ik deel. Hopelijk snappen jullie wel het idee en kunnen jullie er iets mee.


Wat heb je nodig voor zo'n 4 personen?

  • 800 gram aardappels met schil

  • 600 gram groente naar keuze

  • 500 gram vlees naar keuze

  • Kruiden, zout en peper

  • Boter of olie om in te bakken en braden

  • Eventueel wat extra's zoals kaas of spekjes


Voor deze drie ideeën gebruik ik vastkokende aardappels met schil. Mocht je dit niet zo lekker vinden, dan kun je deze natuurlijk altijd even schillen. Dat verandert verder niets aan hoe je de aardappels verder moet bereiden.


Welk keukengerei heb je nodig?

De standaard dingen zoals pannen, spatels, ovenschalen, bakplaten en dergelijke.


Idee 1 - Aardappelschijfjes met kaas uit de oven met kippenpoten en wortel.

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd ondertussen de aardappels in dunne plakjes en verdeel deze over een ingevette of met bakpapier bekleedde bakplaat. Dep de aardappels een klein beetje droog. Strooi er daarna zout, peper en Italiaanse kruiden overheen.

  • Rasp de kaas en verdeel deze over de aardappels. Bak dit in de oven voor zo'n 30 á 35 minuten of totdat de kaas mooi goudbruin is.

  • Terwijl de aardappels in de oven zitten, kun je aan de slag met de groente en het vlees. Braad de kippenpoten in boter of olie tot ze mooi gaar zijn. Maak de wortel even schoon (eventueel met een dunschiller) en kook deze tot je er goed doorheen kunt prikken met een vork.

  • Wanneer alles klaar is, kun je het serveren met een lekker sausje. Eet smakelijk!


Idee 2 - Gebakken aardappels met spekjes en runderworst met sperziebonen.

  • Snijd de aardappel in blokjes en kook deze voor een minuut of 3. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan of braadpan.

  • Haal de spekjes uit de pan en zet deze even apart. Doe wat boter in de pan en laat dit smelten. Als de boter mooi goudbruin van kleur is, doe je de aardappels in de pan.

  • Snijd ondertussen de runderworst in stukjes en doe deze bij de aardappels. Bak de worst en aardappels tot alles mooi gaar is. Blijf de aardappels en worstjes goed doorroeren.

  • Terwijl de aardappels en worstjes in de pan garen, kook je in een ander pannetje de sperziebonen tot ze gaar zijn.

  • Wanneer alles klaar is, kun je het serveren met een lekker sausje. Eet smakelijk!


Idee 3 - Gebakken aardappels uit de oven met sukade- of riblapjes en salade.

  • Begin zo'n 4 uur voor het avondeten met het braden van het vlees. Doe hiervoor wat boter in de pan en wacht tot deze goudbruin is. Breng de lapjes op smaak met zout en peper en doe deze hierna in de pan. Braad het vlees aan beide kanten. Als het vlees aan beide kanten gebraden is, doe je een beetje water in de pan en laat je de lapjes op laag vuur zachtjes sudderen. Controleer af en toe even of er nog genoeg water in de pan zit en draai de lapjes indien nodig even om.


  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappels in partjes en verdeel deze over een ingevette of met bakpapier bekleedde bakplaat. Doe wat olie en zout over de aardappels en zorg ervoor dat dit goed verdeeld is over de partjes. Gebruik hiervoor eventueel een lepel of je handen.

  • Bak de aardappels voor zo'n 45 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.

  • Maak ondertussen de salade. Doe wat sla en/of bladspinazie in de kom. Voeg groente, croutons en/of noten/pitten toe naar smaak. Denk aan tomaat, paprika, wortel, augurk, pijnboompitten, zonnebloempitten en dergelijke. Maak eventueel een dressing van wat mayonaise, citroensap, olijfolie, mosterd en zout en peper.

  • Wanneer alles klaar is, kun je het serveren met een lekker sausje. Eet smakelijk!





196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page