Citroen-honingbroodjes.
- Marilène Loendersloot
- 1 dag geleden
- 3 minuten om te lezen
Vandaag vieren we de verjaardag van ons dochtertje. Hiervoor wilde ik graag eens iets anders maken, maar dan wel in het thema. Ja, ik had nooit gedacht dat ik zo'n moeder zou zijn, maar ik heb een thema bedacht voor deze verjaardag. En daarnaast is het voorjaar, dus is een fris baksel ook heel lekker had ik bedacht. Pas zag ik op Instagram citroenrolletjes voorbij komen. Dat recept heb ik niet teruggevonden, maar in mijn hoofd had ik allang bedacht hoe ik het zelf zou kunnen maken. En dan niet met geraffineerde suikers natuurlijk, maar met honing. In mijn hoofd klonk het als een goede combinatie. Na een en ander geprobeerd te hebben, was mijn recept daar. Ik deel graag met jullie hoe ik deze broodjes maak.
Wat heb je nodig voor zo'n 18 broodjes?
Voor het deeg
550 gram bloem
1 ei
70 gram honing
8 gram zout
7 gram gist
65 gram boter
250 ml lauwwarme melk
Voor de vulling
Sap van een halve citroen (ongeveer 15 ml)
Rasp van 1 citroen
2 el honing
90 gram roomboter
2 el honing extra
Voor de frosting
2 el honing
Nog wat citroensap (ongeveer 5 ml)
2 el slagroom (ongeveer 30 ml)
150 gram roomkaas
Welk keukengerei heb je nodig?
Mixer met deeghaak of deeggarde (optioneel)
Elektrische keukenweegschaal
Mengkom
Ovenschaal
Hoe maak je de broodjes?
Doe de melk samen met de roomboter in een pannetje en zet dit op laag vuur.
Doe de bloem, het zout, de gist, de honing en het ei bij elkaar in een kom. Let hierbij op dat het gist en het zout elkaar niet raken.
Als de melk lauwwarm is geworden en de boter wat zachter, dan voeg je dit bij de rest van de ingrediënten in de kom. Meng alles goed door elkaar. Je kunt hiervoor een mixer, deeggarde of gewoon je handen gebruiken. Kneed het gevormde deeg hierna voor een minuut of vijf. Het deeg is goed als het een beetje stevig, maar wel zacht is. Dit klinkt tegenstrijdig, maar met stevig bedoel ik dat het zijn vorm behoud en niet plakkerig is.
Laat het deeg nu rijzen voor zo'n 45 minuten. Ondertussen kun je beginnen aan het maken van de vulling. In tegenstelling tot het recept voor mijn kaneelbroodjes, meng je hiervoor niet alle ingrediënten. De boter laat je even op kamertemperatuur komen. De honing, het citroensap en de citroenrasp kun je alvast door elkaar mengen. Zorg er wel even voor dat je de citroen goed wast voordat je deze raspt.
Na de eerste rijs, rol je het deeg goed uit tot een mooi rechthoek. Om te voorkomen dat het deeg aan het aanrecht gaat plakken, kun je nog wat extra bloem gebruiken.
Als je het deeg goed hebt uitgerold, smeer hier de boter op. Zorg ervoor dat de boter goed wordt verdeeld over het deeg.
Hierna verdeel je de rest van de vulling (2 el honing, citroensap en -rasp) over het deeg met boter heen en kun je het deeg op gaan rollen. Hiervoor begin ik meestal aan de zijkanten en rol ik zo rustig naar het midden toe. Pas hiermee op, want doordat je honing gebruikt, bestaat de kans dat dit uit de rol gaat lekken.
Verdeel de rol in 20 stukjes. Je kunt hiervoor de achterkant van een mes of een deegschraper gebruiken. Leg de stukjes in een ingevette ovenschaal. Verdeel hierna nog de andere 2 el honing over de broodjes heen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Terwijl de oven voorverwarmt, laat je de broodjes voor de tweede keer rijzen. Dit hoeft niet zo lang te duren. Ik laat de broodjes meestal nog voor zo'n 30 minuten rijzen.
Als de oven goed warm is en de broodjes voor de tweede keer even hebben kunnen rijzen, bak je de broodjes af voor zo'n 30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat de broodjes even afkoelen. Terwijl ze afkoelen, kun je de frosting gaan maken. Doe alle ingrediënten in een kom of schaaltje en meng het goed elkaar. Het moet niet te dik, maar ook zeker niet te dun zijn.
Als de broodjes wat afgekoeld zijn, giet/verdeel je de frosting eroverheen. Je kunt ze hierna nog verder laten afkoelen, maar warm eten is ook super lekker. Eet smakelijk!
Tips/opmerkingen:
De broodjes kun je voor een kleine week in de koelkast bewaren.
Maak ook eens mini-broodjes. Verdeel het deeg hiervoor in twee stukken en rol de stukken goed uit in een rechthoek. Rol het deeg weer op langs de lange kant van het rechthoek en zo krijg je kleine(re) broodjes.
Bewaar wat citroenrasp en verdeel dit over de broodjes met frosting heen. Zo zien de broodjes er extra vrolijk uit en worden ze nog frisser.

Comments