Als ik op Instagram deel dat ik iets met mijn stoof, dan krijg ik altijd wel een heel aantal vragen. Super leuk vind ik dat natuurlijk, omdat jullie vaak dan net zo enthousiast worden als ik. Deze week kreeg ik mijn nieuwe stoof van Bij Guusje binnen en toen bedacht ik me dat het misschien wel leuk zou zijn om eens een blog hierover te schrijven. Zo staat de informatie lekker overzichtelijk en kun je het later nog eens terugzoeken.
Wat is een kookstoof?
Laat ik bij het begin beginnen. Een kookstoof staat ook wel bekend als een hooimadam. Eigenlijk is dit een zak van katoen of wol waarin je een pan kunt zetten. Het eten warm je eerst goed op, of breng je zelfs aan de kook, en daarna zet je de pan in de zak. De zak houdt de pan warm en daardoor gaat het gaar proces door. En dat zonder extra gas of stroom te gebruiken. Het is eigenlijk gewoon een ouderwetse slowcooker.
Waarom zou ik een stoof gebruiken?
Net benoemde ik het al even kort, maar hier even op een rijtje waarom ik fan ben van de kookstoof:
Energiebesparend en duurzaam - Je hoeft je eten niet meer verder te bereiden met gas en/of stroom. Dit bespaart uiteindelijk kosten, want je gebruikt simpelweg minder. Daarmee ook weer duurzaam.
Gemakkelijk en ruimte- en tijdbesparend - Doordat je de pan niet meer op het fornuis hoeft te laten staan, heb je er geen omkijken meer naar. Daarnaast heb je zo lekker extra ruimte in de keuken of op je fornuis, wat ik dus super fijn vind. Ik heb een kleine keuken en als ik lekker aan het koken ben, weet ik soms echt niet waar ik alles moet laten.
Beter voor het eten en de voedingsstoffen - Vaak als ik een pan op het gas zet met laag vuur, wordt het eten alsnog goed verwarmd. Soms kookt het zelfs nog bijna. Door het eten gewoon rustig te laten garen, zonder dat het te heet wordt, blijven er meer voedingsstoffen in het eten. Ook mooi meegenomen, toch?
Waar kun je de kookstof voor gebruiken?
Yoghurt - Maak yoghurt zoals je gewend bent (melk opwarmen, laten afkoelen, yoghurt erbij) en zet de pan in de stoof.
Stoofvlees en/of stoofpootjes - Braad het vlees even kort aan, doe indien nodig een beetje water in de pan en zet het vlees weg om te sudderen. Je kunt dit ook doen met een stoofpotje met groente en dergelijke. Of natuurlijk met stoofpeertjes bijvoorbeeld.
Soepen - Breng het water met de botten en/of groentes (of waar je de soep dan ook mee maakt) aan de kook en zet de pan in de stof om het verder te laten garen.
Eten warmhouden - Mijn man komt heel vaak laat uit zijn werk. Het eten dat ik heb gemaakt kan ik voor hem warmhouden in de stoof. Het eten even in een pannetje of (glazen) bakje doen en in de stoof zetten.
Tips:
Zet de stoof bij de kachel of verwarming, zo blijft de pan in de stoof nog beter warm.
Doe even een doek om de pan voordat je deze in de stoof zet. Mocht er dan iets uit de pan lekker, dan blijft de stoof schoon.
Hebben jullie nog leuke ideeën waarvoor je stoof kunt gebruiken? Of nog meer tips? Deel ze vooral onder deze blog.

Nog even dit:
Mochten jullie ook enthousiast zijn geworden over de kookstoof en lijkt het jullie leuk om er één te bestellen, dan nog even het volgende. Bij Guusje maakt stoven met allerlei super leuke stofjes. Je kunt deze zelf uitzoeken en daarmee je eigen stoof samenstellen. Als jullie via deze link bestellen en vermelden dat je "via" mij besteld, dan krijg ik een kleine commissie. Met deze commissie hoop ik de kosten voor de website (blog) e.d. te dekken. Bij Guusje heeft ook nog andere leuke dingen in het assortiment, zoals een stoof voor je zuurdesemstarter bijvoorbeeld. Neem ook gerust eens een kijkje op hun Instagram pagina.
Comentários