Een quiche vol met groente, ei, melk en vlees. Klinkt goed toch? En het leuke aan dit recept, is dat je mooi kliekjes op kunt maken. Zo ben ik ook op dit recept gekomen. Ik had aardig wat restjes groente in de koelkast en daar moest ik iets mee. Eieren en melk had ik ook in overvloed. Dus bedacht ik dat het wel lekker was om een quiche, of ook wel hartige taart, te maken. En dat lukte aardig. De quiche vulde goed en was erg lekker. Inmiddels heb ik deze quiche al meerdere malen gemaakt en valt hij elke keer weer goed in de smaak. Zowel met kip als gehakt, en heel af en toe nog spekjes erbij, kun je lekker variëren. En ook met de groentes. Dat is dus erg gemakkelijk, want je kunt de quiche dus gewoon maken met wat je in huis hebt. Ideaal én lekker.
Quiche schaal of gewone bakvorm
Voor het maken van dit recept gebruik ik trouwens een quiche schaal. Ik heb het recept zo gemaakt dat je precies genoeg deeg hebt voor een quiche in een quiche schaal, omdat ik heel vaak deeg heb moeten weggooien. Maar een quiche schaal heb je niet perse nodig. Mocht je een gewone bakvorm gebruiken, dan heb je wellicht iets meer deeg nodig. Voeg simpelweg 20 gram boter, 30 gram bloem en waar nodig een beetje extra water toe. Je hebt dan nét iets meer deeg en daarmee kun je een gewone bakvorm beter bekleden.
Wat heb je nodig voor de quiche?
Voor de bodem
90 gram speltmeel (je kunt ook een ander meel zoals tarwe of volkoren gebruiken)
60 gram tarwe- of speltbloem
1 ei
55 gram roomboter (op kamertemperatuur)
snufje zout
eventueel een beetje water
Voor de vulling
550 gram fijn gesneden groente naar keuze
250 gram gehakt of kipfilet
4 eieren
100 ml melk
1 tl paprikapoeder
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
bij gehakt 1 tl nootmuskaat
125 gram geraspte kaas
zout en peper
Welk keukengerei heb je nodig?
Quiche schaal of bakvorm
Maatbeker
Weegschaal
Braadpan
Mengkom
Spatel
Hoe maak je de quiche?
Begin met het maken van het deeg. Doe alle ingrediënten hiervoor in een kom en kneed dit goed elkaar. Als het deeg een mooi geheel is geworden, leg je het in de koelkast. Verwarm hierna de oven voor op 180 ℃.
Snijd of rasp de groente fijn. Ik vind het fijn om wortel en courgette bijvoorbeeld te raspen, zodat het fijner is. De andere groente, zoals ui, paprika, tomaat en dergelijke, snijd ik wel, maar dan echt in kleine stukjes.
Verwarm wat olie in de pan en fruit de uien, mocht je deze in de quiche doen. Als je geen uien gebruikt, rul je het gehakt of bak je de kip. Hierna voeg je de rest van de groente toe. Vervolgens voeg je de kruiden en wat zout en peper toe aan het vlees en de groenten. Bak dit voor ongeveer 5 minuten.
Als je het vlees en de groenten even gebakken hebt, haal je de pan van het vuur. Zet dit even apart.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestrooid aanrecht. Ik houd van een niet te dikke bodem, dus het uitrollen mag best wel dun. Niet te dun natuurlijk, je moet het deeg nog wel goed kunnen oppakken.
Als je het deeg hebt uitgerold ter grote van je schaal of bakvorm doe je het deeg erin. Vet de schaal of bakvorm wel even goed in met boter of olie. Wanneer de schaal of bakvorm is bekleed met het deeg, prik je wat gaatjes in de bodem.
Schep het vlees en de groenten op de bodem en verdeel dit evenredig.
Doe de eieren en melk in een kom of maatbeker, voeg wat zout en peper toe en klop dit door elkaar. Giet het mengsel hierna over het vlees en groenten. Tot slot strooi je de kaas erover heen.
Bak de quiche voor ongeveer 35 á 40 tot deze goudbruin is. Serveer warm. Eet smakelijk!
Comments